Over testjes en wat je er mee moet

En kwartjes, veel kwartjes…

Het is al weer drie jaar geleden dat onze CEO Roosmarijn tot een drastisch ander beeld van de werkelijkheid kwam. Haar werkelijkheid. Ze vertelt je over testjes en kwartjes en hoe jij deze ook kunt krijgen.

Testjes

Testjes, je kent ze wel. De eerste mogelijkheid is dat je ze kent van vroeger uit de oldskool tijdschriften; bijvoorbeeld uit de Donald Duck, de Tina of de Viva. De tweede optie van recenter datum is dat je zo’n gratis test zelf online doet waarbij je je persoonlijke gegevens cadeau geeft in ruil voor een standaardantwoord waar je altijd iets van jezelf in terug herkent. De derde optie is dat je ze kent van je werk: bijvoorbeeld het Enneagram, DISC, MBTI, Insights Discovery of Talent Dynamics.

Waar de een ervan gruwelt, loopt de ander er mee weg. Grappig genoeg zegt dat al iets over de verschillen in de mens die juist met dat soort testen naar boven gehaald kunnen worden. We willen meestal niet in hokjes gestopt worden. Toch is het juist ons menselijk brein wat mensen al in hokjes stopt. Dit doet ons brein om ons te helpen om een situatie in te schatten. We willen weten of we op onze hoede moeten zijn of kunnen ontspannen. Zo weten we al snel of iemand spontaan of gesloten, impulsief of onzeker of introvert of extrovert is.

In de meeste gevallen vormen we dit soort indrukken zonder dat we dat doorhebben. Hoogleraar sociale psychologie Roos Vonk leert ons in haar boek ‘De eerste indruk’ dat dat voor een groot deel onbewust gebeurt. “En omdat we dit ongemerkt doen leidt dat ook wel eens tot nadelen, omdat we ons daardoor dus ook in iemand kunnen vergissen. Vaak hebben we dat niet in de gaten, want we beseffen niet eens dat we een beeld van iemand hebben gevormd, laat staan dat dit onjuist zou kunnen zijn. Onze gevolgtrekkingen over anderen dringen zich min of meer automatisch aan ons op.”

Doordat het zo vanzelf gaat, lijkt het alsof het zo is, alsof dat de waarheid is. Zo denken mensen vaak dat ik extrovert ben, omdat ik blogs schrijf waarin ik eerlijk en open mijn mening geef. Terwijl de werkelijkheid is dat ik eerst denk en dan praat: typisch een kenmerk van een introvert. (“wat ben je stil, zeg eens iets”, zegt mijn extraverte man dan). Dat ik eerst nadenk voor ik een tekst schrijf, dat zie je niet in een geschreven tekst … Vaak is het helemaal niet erg dat we zelf een label plakken, tot we het mis hebben.

Doordat die eerste indrukken ongemerkt komen hebben we ze niet in de gaten. Vaak hebben we wel een bepaalde intuïtie over iemand, maar onze indruk vorming verloopt vooral onbewust. Zo kunnen we het merken als iemand hetzelfde soort talent heeft als wijzelf, en dat vinden we prettig. Het resultaat van dat proces dient zich aan in ons bewustzijn: we vinden de ander aardig, we hebben het gevoel dat het klikt. En als het klikt is het lekker samenwerken. Echter, niets is wat het lijkt…

In één van onze workshops laten we mensen eerst in groepjes met elkaar samenwerken. Ze hebben hetzelfde talent, ze verstaan elkaar. De sfeer is goed, ze zijn lekker aan het discussiëren. Er wordt gelachen. Bij de ene groep is het resultaat kleurrijk, chaotisch. Bij de ander gedetailleerd en opsommend. Bij de andere groepen weer anders. Later op de dag maken we andere groepen. We selecteren deelnemers met aanvullende talenten. Er wordt geluisterd naar elkaar. Er ontstaat chemie. De lucht is vol fijne prikkeling.

Na afloop kijken we naar de resultaten. Wat een verschil. Nu zijn de resultaten goed afgewogen, compleet, toonbaar. De teams zijn trots. En dan komt het. De kwartjes. Ze vallen uit de lucht. Eerst hier en daar in de zaal. En dan met bakken, ze vallen met bakken uit de lucht. De deelnemers die zèlf hebben mogen ervaren wat het verschil is tussen samenwerken met mensen die hetzelfde talent hebben versus mensen die aanvullend talent hebben. Het kwartje is gevallen. Ze hebben het begrepen. Gevoeld. Ervaren. Beleefd. Stralend en dankbaar gaan ze de deur uit na zo’n dag

Deze week vier ik het dat het drie geleden is dat bij mij het kwartje viel. Dat begon met een testje. De Talent Dynamics test. Ik had net voor de derde keer iemand aangenomen die mijn bedrijf zou moeten komen versterken. Onder het mom van driemaal is scheepsrecht was ik strijdbaar, deze keer zou het wel lukken, de samenwerking. Maar na drie weken samenwerken merkte ik dat hetzelfde patroon van de vorige keren weer terugkwam. Ik struinde het internet af op zoek naar antwoorden en kwam bij Talent Dynamics. Dit zou mij moeten helpen de ideale samenwerking te vinden.

Ik deed de test en de uitslag sloeg in: creatieveling. Ik had mezelf altijd voorgehouden dat ik niet creatief was omdat ik uit een zeer creatieve familie kom. Ik had de lat vanuit mijn familiesysteem heel hoog gelegd en daardoor mijn eigen talent niet gezien. De inslag van het kwartje wat daarna viel was nog intenser: mijn nieuwe net ingehuurde collega was nèt als ik. Het besef van het net geleerde kwam snel: voor samenwerkingen moest ik juist anderen vinden die mij aanvullen.

Paradigma Shift

Het was een paradigma shift. Een moment waarop alles voor mij veranderde. Tot op de dag van vandaag ben ik er dankbaar voor. Vanaf dat moment kon ik de verandering doorzetten die ertoe heeft geleid dat ik nu gelukkiger ben in mijn werk, in mijn leven, in mijn gezin en in de liefde. Ik heb een team dat mij aanvult, een weekindeling waarin ik mijn talent kwijt kan, mijn kinderen die ik nu beter kan begeleiden op hun ontdekking pad en mijn man die ik nu veel beter begrijp en intenser liefheb. En dat allemaal door een testje…

Om dit te vieren ga ik drie mensen persoonlijk begeleiden door hen een-op-een een uitleg te geven, uiteraard online, met alles wat ik de afgelopen jaren geleerd hebt. Heb jij zin in een stuk zelfinzicht, wil jij jouw talent ontdekken en sta jij open voor je eigen paradigma shift? Onder de aanvragen verloten we de komende drie dagen 3 x de persoonlijke toelichting.

Je kunt de test hier aanschaffen, ik neem persoonlijk contact met je op als je bij de drie zit. Ik zie je dan!