Meer behoefte aan coaching

coaching Roosmarijn Haring Geodomein

Sinds corona meer behoefte aan coaching

“In eerste instantie zagen we dat het aantal aanvragen bij onze trainingsorganisatie met vijfentachtig procent terugliep, maar dat nam langzaam weer toe. We kregen meer aanvragen naar aanleiding van stress en burn-out. Ook waren er mensen die angstig werden en die zich dankzij hun onrust realiseerden dat het tijd werd om zichzelf te herontdekken. Ze komen er bijvoorbeeld achter dat ze hun baan niet leuk vinden en willen iets anders gaan doen. Dan komen ze terecht in ons Jaarprogramma Verandering Realiseren”, aldus Roosmarijn, CEO van Geodomein.

“Er vallen meer ontslagen”

Toch verwacht ze dat het aantal mensen die zich met stressklachten zullen melden de komende tijd weer zal afnemen. “Er gaan waarschijnlijk veel mensen ontslagen worden. Ik denk dat de vraag gaat verschuiven naar het helpen bij het vinden van een baan die ècht bij mensen past. Als mensen iets hebben geleerd dan is het wel dat het belangrijk is om werk te doen wat echt past. Want bij het thuiswerken hebben mensen hun tegenzin gemerkt”, zegt Roosmarijn, die afgelopen week weer startte met een nieuwe editie van het Jaarprogramma.

Solliciteren is tweerichtingsverkeer

“We proberen er altijd voor te zorgen dat mensen eerst weten wat hun talent en passies zijn en welk doel zij zelf hebben en daarna gaan we ze helpen in hun sollicitatieproces. Dat gaat niet alleen om een goede brief, maar vooral ook dat we ze leren dat solliciteren twee kanten op gaat. Het gaat niet alleen om wat de potentiele werkgever wil, maar we leren onze deelnemers ook te laten zien wat hen authentiek maakt en wat zij verlangen in die baan. Het is net als bij verliefd worden: de werkgever moet jou zien zitten maar jij ook die werkgever.”

Loopbaanprogramma

Is dat jaarprogramma dan alleen een loopbaanprogramma? Roosmarijn lacht: “Nee hoor, het programma is gecreëerd voor mensen die een verandering willen realiseren, dit kan zijn een nieuwe baan, maar dit kan ook gaan over meer werkplezier, de volgende carrière stap, meer werk-privé balans, meer zelfliefde of we krijgen ondernemers die hun bedrijf naar het volgende level willen brengen. Juist de diversiteit in de groep qua vragen maar ook multidisciplinair qua beroepen levert veel meerwaarde: de deelnemers leren elkaar heel veel en helpen elkaar.

Kom kosteloos onze stijl proeven!

Soms moet je iets gewoon ervaren. Wil jij verandering realiseren en jezelf ontwikkelen op persoonlijk en professioneel vlak? Schrijf je in voor onze Proefsessie Verandering Realiseren op 2 juli. In deze online sessie kun je het vanaf je eigen plek ontdekken.

Teamcoaching

Als de situatie het weer toelaat en er weer bijeenkomsten georganiseerd mogen worden voor grotere groepen, verwacht Roosmarijn ook een toename in teamcoaching. “Toen de afspraken die in onze planning stonden in de eerste weken stuk voor stuk werden afgezegd, merkten we dat veel mensen in de ‘bevriezing’ stand gingen, een hele gangbare reactie bij angst. De hoofden zaten vol, de focus lag bij het leren online werken, het wennen aan de situatie en bij overleven. Wat we nu zien is dat bedrijven met een zwakke cultuur het heel erg zwaar hebben. De productiviteit ligt laag, en sommige teamleden raken naar de achtergrond en teamleiders hebben het gevoel dat ze de controle verliezen.”

Hoe hou je je team erbij?

Natuurlijk zijn er ook goede voorbeelden. Zo delen we graag een tip van een mensgerichte teammanager bij een gemeente die zei: “Ik denk dat ik tijdens het video teambellen toch erg let op gezichtsuitdrukkingen. Zie ik weinig enthousiasme en terughoudendheid, dan bel ik er altijd 1-op-1 achteraan om te checken. Dit kan ik wel aanbevelen als tip.” Ze vervolgt: “Ik ken de mensen goed. Er zijn uit de verschillende teams vier mensen die toch behoorlijk last hadden van isolatie, druk gezin thuis, taak erbij als leerkracht, de uitzichtloosheid en het missen van collega’s. We hebben naar gepaste oplossingen gezocht. Voor de één gesprekken met het bedrijfsmaatschappelijk werk, voor een ander meer op kantoor werken.”

“Gingen jullie vroeger echt allemaal naar kantoor?”

Hoe gaat dit verder?

Roosmarijn: “Nou persoonlijk verwacht ik dat het nog lang zal duren voordat overheden weer grote bijeenkomsten mogen organiseren. Ik denk daarom dat onze onlinetrainingen voor teams uiteindelijk in het najaar meer gebruikt zullen gaan worden. Wij hebben die al langer beschikbaar, maar we merken dat organisaties daar nu nog niet aan toe zijn. Dat komt nog wel. Zelf heb ik bij onze teamworkshop ‘Breng je team in kaart’ gemerkt dat die juist ook superleuk werkt online. Die hebben we nu in 4x 2 uur opgeknipt en verspreid over een week. Dat zou bij een offline workshop nooit kunnen maar brengt wel èchte bedding, omdat mensen er ook even over hebben kunnen nadenken.”

Op de lange termijn denken we dat de vorm van het werken op kantoor anders gaat worden. Eén van onze klanten, een afdelingshoofd, zei het heel treffend: “Het werk wordt een plek om te ontmoeten. Je moet een reden hebben om elkaar te ontmoeten. Thuis wordt de plek om met focus te werken. Dus thuis heb je een werkkamer voor concentratie en op het werk een huiskamer voor ontmoetingen.