Is zelfstandig verstandig? – deel 1

column 3 seth godin lr

Het is zo ver, vanaf nu ben ik zelfstandige (zzp’er). En om meteen te beginnen met het antwoord op de vraag van deze column, ja ik denk dat het verstandig is om – crisis of niet – een eigen bedrijf te beginnen. Ik denk het, ik durf het en ik doe het. Al langer voel ik dat het werken voor een baas niet meer goed past in deze tijd. Na Het Nieuwe Werken (#HNW) is dit voor mij de volgende stap. Vanaf nu werk ik niet langer omdat een baas dat nu eenmaal van mij verlangt, maar werk ik voor mijn eigen plezier en ontwikkeling. Vanaf nu houd ik mijn eigen boekhouding bij, regel ik mijn eigen arbeidsvoorwaarden, stuur ik zelf de facturen en zal ik zelf de diensten van mijn bedrijf aan de man brengen. De verantwoordelijkheid ligt bij mij. Ik vind het heerlijk.

Ik ben niet de enige. Goed beschouwd is er sinds het begin van de 21e eeuw al een zzp-opmars gaande. Het aantal zzp’ers in Nederland neemt in rap tempo toe. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is het aantal eenmansbedrijven in tien jaar tijd met bijna 40 procent gestegen. Deze groei is geheel op het conto te schrijven van zelfstandigen zonder personeel. Ik voeg me bij één op de tien mensen van de totale werkzame beroepsbevolking. De toename van het aantal zzp’ers lag de afgelopen jaren vooral in de hogere leeftijdsklassen en bij de hoogopgeleiden. Redenen zijn het economisch tij (gedwongen ontslag), of juist een bewuste keuze (vrijwillig). Deze ontwikkeling sluit naadloos aan bij de trend dat werknemers op zoek zijn naar meer flexibiliteit, terwijl werkgevers minder snel vast personeel aantrekken. Wat eens veilig was – een diploma, een vaste baan – is dat niet langer stelt Seth Godin in zijn boek ‘The Icarus deception: How high will you fly?’.

Godin gelooft dat allerlei sociale en technologische trends erop wijzen dat de wereld na de crisis nooit meer hetzelfde zal zijn. Dat grote bedrijven niet meer het walhalla van werkend Nederland zijn. Dat zij niet langer van wieg tot grafkist werk kunnen ‘geven’. Dat ‘nemers’, zoals ik, het zelf zullen moeten maken. En dat is nog verrekte leuk ook! Want in de wereld van nu is er hoge waardering voor creatie, innovatie en persoonlijk leiderschap. En het wordt nog mooier: die kwaliteiten worden verlangd en zelfs vereist. Godin moedigt mensen aan om hun werk te beschouwen als een vorm van kunst. Want creativiteit is schaars en waardevoller dan ooit.

Ik heb de uitdaging aangenomen en neem de volgende stap in de evolutie van de werkende mens. Mijn atelier achter in de tuin heb ik omgebouwd tot atelier/kantoorruimte. Een broeiplaats voor nieuwe ideeën.