Intergeo: Informatieverslaafd

Intergeo Informatieverslaafd

Intergeo

Na een weekend waarop ik in de stille uurtjes nog ‘even een artikel wilde afmaken’ (…) is het plotsklaps maandag. Onaangekondigd staat ze daar. ‘Maandag reisdag’. Een reis diep zuidwaarts, naar het land van heuvels en witte wijn, worst, pretzels en zuurkool. Voor de grootste beurs op het gebied van geo-informatie in Europa; de Intergeo in Stuttgart. Ik beantwoord nog wat mails, check enkele krantenkoppen via Blendle en zet het mobiele netwerk op mijn iPhone vlak voor we bij de grens komen uit.

Intergeo opening

Een speciale Intergeo. Enerzijds omdat ik al een aantal jaren niet geweest ben en anderzijds omdat ik deze keer bij de opening voorafgaand aan het evenement aanwezig mag zijn. Een aangelegenheid voor een intiem clubje genodigden. In het formele Duitsland worden alle zusterorganisaties uitgenodigd èn worden alle voorzitters één voor één opgenoemd. Als bestuurslid van Geo Informatie Nederland ga ik mee met voorzitter Peter Hoogwerf. Ons bezoek wordt vastgelegd via IntergeoTV.

Informatie walhalla

Dinsdag dient zich aan en brengt me bij de Messe. Er staat me een walhalla aan informatie te wachten: 545 internationale exposanten van 30 nationaliteiten verspreid over 30.000 vierkante meter. Volgens de organisatie ‘het ultieme broeinest van baanbrekende geo – IT-oplossingen geïnspireerd door Geospatial 4.0’. Gedachtenkrabbel: Intergeo is in ieder geval beter geworden in haar communicatie- en marketingtaal. Dit als tweet versturen blijkt niet mogelijk.

Journalist

Terwijl ik de informatie in me op neem, ontdek ik dat ik het wil delen op Facebook.com/geodomein. Maar er is geen gratis WiFi. Wat ouderwets. Bij de informatiebalie leer ik dat dit €99,- kost?! Ik probeer data streaming. Het werkt niet. M’n journalistieke hart wint het en ik vraag brutaal een Nederlandse standhouder of ik op hun WiFi mag. Tof! Ik ben weer online. Nog meer informatie om tot me te nemen. Nu ook de tweets van de standhouders. Ik deel mijn beursbevindingen met de wereld.

Observeren

Ik loop rond zoals een pink die na een lange winter de wei op mag. Ik observeer, analyseer, inventariseer, drink thee en spreek oude bekenden. En ik kom tot de conclusie dat er weinig is veranderd sinds ik voor het laatst geweest ben in 2010. Iedereen heeft nu een drone. “De landmeter gaat de lucht in”, verzucht medebestuurslid Klaas van der Hoek van het Kadaster. Terwijl mijn iWatch me een medaille stuurt omdat ik drie keer mijn dagelijkse calorieën verbruik, check ik Whatsapp voor een internationale afspraak.

Geo Informatie Nederland

Na een fantastische brainstorm in de avonduren over de Vereniging nieuwe stijl komt een droneloze eh droomloze nacht. Ik bereid me voor op de nieuwe dag. Ondanks mijn pijnlijke voeten kan ik niet stoppen met informatie verzamelen. Opnieuw hopende op die grootse nieuwe technologie… Ik wil door een pointcloud lopen, overdonderd worden, verrast en uitgedaagd worden. Wat ik wel vind is een goede en gedurfde marketing campagne van een bevriende UK geo-relatie. We skypen binnenkort over samenwerking.

Informatie overload

Dan is het tijd om naar huis te gaan. Het duizelt me. Het lijkt wel of ik last heb van een informatie overload. Ik stap in de auto. Zonder WiFi. Digi-stilte. Ik heb geen last van FOMO: Fear of Missing Out; de angst om iets te missen. Ik vraag me af of ik iets van infobesitas had toen ik op de beurs niet online kon zijn. Iemand die aan infobesitas lijdt wil constant zijn informatiehonger bevredigen, vanuit de angst om iets te missen. Zo iemand wordt onrustig als z’n iPhone geen bereik heeft. Thuis doe ik een internetstudie.

Infobesitas

Infobesitas is pas een probleem als je echt niet meer zonder informatie kan en slaaptekort, hoofdpijn, vermoeidheid en/of concentratieproblemen ontwikkelt, lees ik. Bij mij is dit gelukkig niet het geval. Ik merk wel dat mijn hoofd soms vol is. Of ik informatieverslaafd ben? Nee. Wel ben ik een ‘lettervreter’ en een ‘kleurenslurper’. Terwijl ik dit schrijf luister ik naar de mantra’s van Jennifer Ann Fritts. Ik ontdekte haar dankzij de TEDxFryslan livestream op mijn iMac terwijl ik werkte aan een presentatie.

Informatie

“In 2020 is iedereen informatieverslaafd” is de conclusie van het in 2012 gepubliceerde boek ‘The App Effect’. “Mobiele technologie heeft ons informatiegedrag compleet veranderd. Het straatbeeld is radicaal veranderd. Niemand kijkt meer omhoog. We zijn altijd verbonden met de digitale wereld, een wereld waar maar moeilijk uit te ontsnappen valt.” Tja, als we dat nou deden zouden we zien waar de landmeter van 2015 zich bevindt: in de lucht dus. Nu de wetgeving nog. Die loopt als vanouds achter.

Social Media

Luisterend naar mantra’s via YouTube sluit ik het schrijven van deze column super relaxed af. Naast dat het internet en sociale media zorgen voor onrust brengt datzelfde internet me nu rust. Ik schakel al schrijvend over van denken naar voelen. Morgen is het zaterdag. ‘Zaterdag trouwdag’. In ons geval onze papieren bruiloft. Ik heb geen foto, video, Twitter, Instagram, LinkedIn, Facebook of andere sociale-media-herinnering nodig om te voelen hoe die dag was.

Morgen ben ik offline.