Geodomeinkennisbank

geodomeinkennisbank geokennisbank geodomein

Een geheime truc om zichtbaar te worden in het geodomein. Ehh, vanaf nu is het geen geheim meer. De afgelopen maanden heb ik samen met anderen gewerkt aan de Geodomeinkennisbank. Een plek om zichtbaar te zijn, een plek om anderen te vinden en om gevonden te worden binnen het geodomein. Schrijf je direct in!

Update van de redactie: De Geodomeinkennisbank is gesloten met de komst van de AVG.

Kennis en ervaring

De Geodomeinkennisbank is een sector-breed initiatief en heeft als doelstelling de kennis en ervaring die beschikbaar is in het geodomein goed en snel vindbaar èn beschikbaar te maken en te houden.
Met de Geodomeinkennisbank willen we enerzijds een bijdrage leveren aan de uitwisseling van kennis en ervaringen in het geodomein en anderzijds een bijdrage leveren aan een efficiëntere inzet van middelen en mensen.

Waar het om gaat

  • vind kennis bij een oud-collega die inmiddels met pensioen is;
  • deel ervaringen met een expert binnen een vergelijkbaar geo-team of -organisatie;
  • verbinden van jonge talenten en senior experts (het zogenaamde buddysysteem);
  • kortom de Geodomeinkennisbank brengt kennis in kaart!

Waarom dan?

Door een relatief lage arbeidsmarktmobiliteit is er nog steeds weinig uitwisseling van kennis en ervaring tussen geo-afdelingen en organisaties. Hierbij komt een flinke taakstelling (lees: veel bezuinigen). Denk maar eens aan het fuseren van gemeenten et cetera. Ondertussen hebben we ook te maken met een nieuwe generatie die zich niet bindt aan één individuele organisatie.

Veel geo-afdelingen en organisaties in het geodomein (gemeenten, provincies, bedrijven) zijn zich dit bewust maar weten niet hoe ze dit kunnen keren. Daarbovenop komt dat het geodomein door vergrijzing nu en de komende jaren veel kennis en ervaring kwijt aan het raken is. Er is beperkt aandacht voor onze senior experts die onze sector gaan verlaten of die in de laatste vijf tot tien jaar van hun carrière zitten. Ondertussen zoeken (nieuwe) opleidingen bedrijven voor hun prille afstudeerders.

Experts en nieuwe talenten

Veel van deze experts zijn het geodomein nog lang niet zat en willen graag nog enkele jaren op projectbasis werkzaam blijven (als gepensioneerden) of (eventueel tijdelijk) aan de slag gaan binnen een andere organisatie. Daarnaast willen ze kennis overdragen aan de nieuwe generatie. Via de geodomeinkennisbank bundelen alle experts zich, zodat organisaties in het geodomein hen blijvend kunnen vinden. Zo kunnen senior experts gekoppeld worden aan nieuwe talenten en kunnen we in het geodomein focussen op het behouden van kennis en ervaring èn op vernieuwing.

Het verhaal erachter

Bijna wekelijks kreeg ik – Roosmarijn- de vraag of ik een baan wist voor iemand of dat ik wellicht geschikte kandidaten wist voor een geo-functie ‘want jij kent toch iedereen in het geodomein’? Het is dus eigenlijk de markt zelf geweest die me dit vroeg. Toen ik het overzicht bijna niet meer had, besloot ik dat ik een systeem nodig had achter de aanvragen. Niet als recruiter of uitzendbureau. Wel als verbinder. Omdat ik als coach voor geo-afdelingen soms mensen zie die nieuwe inspiratie en inzichten kunnen gebruiken. Ook zie ik organisaties die handen te kort komen om hun (vernieuwende) ideeën te verwezenlijken. Zo begon het; zo werd de geodomeinkennisbank geboren.

Hoe doen we dat?

De Geodomeinkennisbank kan een veelheid aan activiteiten organiseren, waarvan de meest in het oog springende de uitwisseling is. Een typerende uitwisseling is een half jaar, één dag in de week. Op die dag draai je mee in een andere organisatie in het geodomein (overheid, onderwijs of bedrijfsleven). De uitlenende organisatie haalt hiermee kennis in huis van andere organisaties, de inlenende ontvangt specifieke kennis van de medewerker. De Geodomeinkennisbank regelt alles voor je. Zo simpel is het. Voel je welkom.

Kennis in kaart

Ken je dat? Je hebt een korte inhoudelijke vraag maar geen collega in de buurt die je op gang kan helpen. Of je bent bezig met de samenstelling van een projectteam, en er ontbreekt iemand met expertise op een bepaald gebied. Zomaar twee voorbeelden van problemen die wellicht herkenbaar zijn. De komende jaren worden we hier meer en meer mee geconfronteerd. Veel overheidsorganisaties maken een efficiencyslag door. En daarnaast verliezen ze veel kennis en ervaring doordat collega’s met pensioen gaan.

Tijd voor actie! De Geodomeinkennisbank biedt dankzij nieuwe media laagdrempelig toegang tot personen met de juiste kennis en ervaring in ons geodomein. Registreer je profiel en/of sluit je organisatie aan. Je eigen persoonlijk inschrijving staat los van of jouw organisatie partner wil worden. Tot ziens in het geodomein!