Geo-adviseur (2)

geo-adviseur geodomein

Deze column in twee delen gaat over het zoeken naar energie en over de geo-adviseur als verbinder bij geo-teams. Heb je deel 1 gemist? In deel 1 vertelde Roosmarijn Haring openhartig over haar persoonlijke zoektocht naar geo-energie voor haar energie-neutrale woning en vooral over het voelen van energie.

Geo-adviseur als team verbinder
Geo-teams

In deel 1 vertelde ik dat ik in mijn werk als geo-adviseur mensen ontmoet die tevreden zijn met hun werk, mensen die verkrampt bezig zijn om alle ballen in de lucht te houden, mensen die hun tijd aan het uit te zitten zijn tot hun pensioen en mensen die juist stuiteren van energie.

Naast dat individuen energie hebben, hebben teams, afdelingen en organisaties ook een gezamenlijke energie. Alhoewel je het in het geval van het organisatieniveau wellicht niet meer over ‘energie’ spreekt, maar mogelijk eerder het woord ‘cultuur’ gebruikt.

Aanstekelijke energie

Wat het mooie is van de energie van teams, is dat individuen daar een belangrijke rol bij spelen. Waar één individu de energie in een groep kan verzieken, kan één individu -op een goede plek met voldoende ruimte- een team ook naar grote hoogten doen stijgen. In dat geval wordt de energie opgepikt door meer dan de helft van de individuele teamleden. Dan krijg je een soort energieversneller. Dit kan het begin zijn van een autonoom of zelfsturend team.

Zelfsturend team

Zelfsturende teams zijn energiebommetjes. Een zelfsturend team bestaat uit een groep collega’s in een organisatie die gezamenlijk verantwoordelijk is voor het totale proces waarin producten of diensten tot stand komen, die aan een interne of externe klant worden geleverd. Het team heeft een gezamenlijke verantwoordelijkheid waarbij het team centraal staat en niet de individuen. Het team heeft regelvermogen om processen te sturen en is niet taakgericht maar resultaatgericht. In de praktijk merk ik dat wat voor teams nog vrij spannend is en echt anders, is dat de manager er is om het team te ondersteunen door voorwaarden te scheppen en er niet is om te leiden. Zelfsturende teams waren populair in de jaren ’90 en zijn weer opnieuw in. In een toekomstige column volgt meer over autonome of zelfsturende teams.

Energie straalt

Terug naar energie. Energie is als lichtjes in de ogen. Regelmatig mag ik geo-adviseur teams coachen en zie ik hier en daar die lichtjes in de ogen weer ‘aan gaan’. Zo fantastisch is dat. Daar krijg ik dan zelf ook weer energie van. Soms dan gaan ze zo maar opeens weer aan.

Wereld zonder grenzen

In maart kwam het boek ‘De Oceaan Fietser’ van Ebrahim Hemmetnia uit, dat gaat over zijn moedige eenzame tocht over land en zee met zijn bootfiets, op zoek naar een wereld zonder grenzen. Als je met hem praat, dàn weet je wat energie is. Je hoeft maar in zijn ogen te kijken en je ziet dat de lichtjes ‘aan staan’ in zijn ogen. Dat is energie. Dat is passie. Mijn persoonlijke wens ‘Ik wil mensen weer zien stralen’ staat groot in het boek opgenomen. Heel mooi. #dankjewelEbrahim.

Een wereld zonder grenzen, dat is wat Ebrahim elke dag nastreeft: samenwerken over door de mens bedachte grenzen heen. Vrij verkeer van personen, vrije uitwisseling van kennis, het kweken van begrip voor onderlinge verschillen en respect voor elkaars mening. Wereldwijd onderwijs voor kinderen in achterstandsituaties. Alles wat Ebrahim doet, staat in het teken van het behalen van zijn doel. Zijn boek is al weer uitverkocht, maar je kunt zijn energie volgen op Twitter.

Teamenergie

Bij teams gaat het om afstemming. Dat je als team gesprekken voert over hoe je samenwerkt. Het gaat eigenlijk om communicatie en besluitvorming. De energie in teams kan gebruikt worden als brandstof voor continue verbetering. Janse en Bogers hebben het in hun boek ‘Getting teams done’ over spanning. Ze leggen uit dat spanning energie is, net als de lading tussen de polen van een magneet. Wanneer je over elke spanning moet discussiëren of ze direct onder het tapijt veegt, gaat deze energie verloren. Je kunt spanning ook gebruiken om iets te veranderen of in beweging te brengen.

Cultuur in kaart

Als geo-adviseur betrokken bij teams voer ik het liefst aan het begin een quickscan uit. Ik heb dan één-op-één gesprekken dwars door de organisatie heen met geo-beheerders, GIS-specialisten, geo-gebruikers, leidinggevenden. Ik spreek dan zowel fans als critici van geo-informatie, basisregistraties en data. Zo wordt snel helder wat er speelt, hoe het staat met de spanning in de organisatie en hoe bepalend de cultuur in de organisatie is. Door deze zaken vroegtijdig in kaart te brengen kunnen we de aandacht snel terugbrengen naar de focus op de missie en visie van het geo-team. Zodat we sámen de individuele energieën van de teamleden kunnen bundelen en met elkaar meer energie creëren. En zodat de energie gebruikt wordt om een verandering te bewerkstelligen. Precies zoals de definitie van energie is!

Ik wens je een energieke (werk)dag!

ps. kun jij wel wat nieuwe energie in je team gebruiken? Bekijk dan eens de Geodomeinkennisbank!