De locatie van het Coronavirus

Locatie coronavirus 1

Bron: Links Esri Nederland | Esri Nederland, Community Map Contributors, Rechts RIVM, gemaakt met LocalFocus (via NOS)

Vorige week startte voor mij met een missie & visie workshop bij een Veiligheidsregio. Omdat het hoofdkantoor zelf werd ingericht tot crisisruimte moesten wij uitwijken naar een andere locatie. – Een overigens heerlijke plek aan het water waar de natuurgeluiden zo de ruimte binnen stroomden.

We startte deze inspiratie sessie met een wereldwijde kaart met de verspreiding van het Corona virus. Daarna volgde een kaart van de locatie van Coronagevallen in Nederland. Het bleek dat de kaart-specialisten die deelnamen aan de workshop deze kaarten nog niet kenden. Ook toonde ik een informatieve ‘Storymap’, dat is eigenlijk een soort praatkaart, met uitleg over Corona, het ontstaan en de verspreiding ervan. Ten slotte maakten we kennis met een Hub, een community waar mensen binnen de geo-sector over Corona konden praten. Al deze mooie gegevens kwamen van Esri.

Locatie-Coronavirus-2
Bron: Esri’s StoryMaps team

De voorbeelden werkten goed om direct goed van start te gaan met de invulling van een sterke missie & visie en een sterke slogan. We kregen vleugels en werkten met focus en plezier en vlogen door de materie heen. Aan het einde van de dag hadden we niet alleen een duidelijke missie & visie, maar ook helder wat de kernkwaliteiten zijn of zouden moeten zijn van het team.

Daarnaast hadden we helderheid over hun kernwaarden, wisten we voor wat betreft timing dat deze groep het in de toekomst mogelijk wil maken om veiligheids- en gezondheidsrisico’s in kaart te brengen nog vòòr dat er iets gebeurt en hadden we helder wie hun doelgroepen zijn en hadden we mooie voorbeelden gevonden om dit te illustreren. Met dit hele verhaal kunnen ze nu naar hun MT voor een akkoord.

Trainingen geven

Er stonden voor mij vier workshops op het programma de afgelopen week en gaandeweg de week moesten wij als Trainingsorganisatie Geodomein net als iedere instantie onze standpunten met betrekking tot het Corona virus innemen. Zo deden wij ons uiterste best om ervoor te zorgen dat ons kantoor veilig is om te bezoeken. Wij volgden de richtlijnen van de bevoegde instanties constant op. Dagelijks namen wij alle mogelijke acties om de gezondheid en veiligheid van onze collega’s en deelnemers te verzekeren. En we hadden extra voorzorgsmaatregelen genomen i.v.m. hygiëne en duidelijke richtlijnen opgesteld.

Wij lieten we geen collega’s op kantoor komen die zich ziek voelden of klachten vertoonden. Sterker nog: we hebben direct vorige week al afgesproken dat iedereen vanuit huis zou werken. Dit is voor ons geen enkel probleem omdat we al langer een zelfsturend team hebben dat heel veel al virtueel werkt. We hebben hier zelf veel ervaring mee. En daarnaast hebben ook teams van klanten in de loop van de jaren geholpen om zelfsturend te worden.

Online weekstart
Voorbeeld van zo maar een weekstart met ons virtuele Geodomein team via Teams, hier deels thuis en deels op kantoor

Aan het einde van de week werd ik zelf verkouden en moest ik een deelnemer van ons Jaarprogramma Verandering Realiseren die kwam voor een 1-op-1 sessie afbellen op grond van onze richtlijnen. Deze sessie konden we niet makkelijk omzetten in een online sessie omdat dit ging om een opstelling; een coaching methode om de onbewuste oorzaak van ons gedrag in kaart te brengen. Hier is het fijn om wel samen in een ruimte aanwezig te zijn om alle gevoelens goed te kunnen herkennen.

Vooruitkijken

Vrijdagmiddag reflecteerde ik op de week en keek ik alvast vooruit naar de komende week. Welke afspraken kunnen online doorgaan en bij welke moeten we flexibele oplossingen bedenken? Ik pakte de kaart van Corona er nog eens bij. Zag ik dat nu goed? Stond er nu een rode stip van Corona precies op de plek van ons Geodomein kantoor? Ik vergeleek de kaart met onze locatie met de kaart van Corona. Twee verschillende kaarten maar ik zag toch echt wel ongeveer gelijkenis met de locatie.

Locatie Coronavirus 3
Bron: links Kaarten app Apple, rechts mobiele versie Corona kaart Esri Nederland, Databronnen: RIVM, via Volksgezondheidszorg.info.

“Als Corona zo dichtbij is, moeten wij onze voorzorgsmaatregelen dan nog verder aanscherpen in onze verantwoordelijkheid naar onze teamleden en klanten?”, vroeg ik mij als CEO af. Van dataspecialisten is bekend dat ze gezondheidsdata in Nederland niet zomaar op een kaart mogen weergeven. Voor een hulpverlener helpt een kaart bijvoorbeeld omdat hij/zij iemand die net is afgekickt van alcohol niet in de buurt van een café een huurwoning wil aanbieden. Maar als je deze ex-alcoholist op een kaart zou zetten dan zou dit de privacy schenden. Dus worden dit soort gegevens vaak op ‘pc-4’ of ‘pc-6’ weergegeven.

Dat betekent dat ze een cluster maken van adressen met dezelfde postcode en de gegevens dan algemeen weergeven voor het gehele postcodegebied. Zo kan de hulpverlener zijn of haar werk doen en is de privacy gewaarborgd.

Zelf kwam ik er niet uit en was toch wel nieuwsgierig hoe dit nu precies zat en vroeg daarom advies bij ‘de geogoeroe’, een man die zijn twitter naam eer aan doet, Erik Meerburg. Samen vroegen wij ons af: hoe zit dat nu precies? Toen we uitzoomden naar een landsdekkend beeld zei Erik: “het is wel een gegeneraliseerd kaart trouwens, want steden hebben grotere stippen (meer cases) en die blijven op één punt staan als je zoomt”. En dat was voor hem aanleiding om binnen no time met het verlossende antwoord te komen:

Het kantoor van Geodomein ligt precies op het geografische middelpunt van de gemeente Leeuwarden (ja dat is dus inclusief alle omliggende dorpen die ook bij de gemeentelijke regio horen).

Locatie Coronavirus 4
Het zwaartepunt van ieder object, in dit geval de gemeente Leeuwarden. Bron: gemeentekaart CBS met berekening van centroides, door Erik Meerburg, Geo Academie. Hoe leuk is dat. Bedankt Erik. Heb je vragen over kaarten? Deze man weet er alles over.

Kies de juiste kaart voor het juiste doel

Tot mijn plezier zag ik dat de NOS in haar liveblog verwijst naar een kaart van LocalFocus, dit is een datajournalistiek persbureau voor lokale en regionale media. Persoonlijk ben ik fan van hen, vooral omdat ik hen zeven jaar geleden als jonge start-up tegen de gevestigde orde in zag komen en zag hoe zij het verschil wisten te maken door mensen simpele tools te geven waarmee ze in een paar klikken een informatieve kaart konden maken die je makkelijk kunt delen.

De NOS verwijst naar deze kaart waar wereldwijd besmettingen gemeld zijn. Op deze kaart houden ze de door het RIVM gemelde Nederlandse besmettingen bij. En als je deze kaart ziet, dan zie je de overeenkomst maar ook het grote verschil. Ook deze kaart toon het aantal Corona gevallen per gemeente maar de manier waarop dit getoond wordt is heel anders: de gehele gemeente krijgt een waarde kleur; hoe donkerder de kleur, hoe hoger het aantal positieve tests op het nieuwe coronavirus.

Locatie Coronavirus 5
Bron: RIVM, gemaakt met LocalFocus (via NOS) Deze kaart wordt eenmaal per dag bijgewerkt met de meest recente cijfers van het RIVM.

Naar mijn mening past deze kaart weergave veel beter bij het onderwerp ‘pandemie’. Zo zal niemand onnodig schrikken van de locatie van de stippen wat stress kan geven. Stress is niet goed voor het immuunsysteem. Juist nu is het goed om ons met zijn alleen te richten op positieve energie, saamhorigheid, vertrouwen en goede voorzorgsmaatregelen.

Aangescherpte maatregelen

Terugkomend op het hele doel waarom ik de kaart erbij pakte. Om te beslissen of wij onze regels moesten aanscherpen. Wij willen als trainingsorganisatie de maatschappij zo min mogelijk belasten en meehelpen aan het voorkomen van de verdere verspreiding van het Coronavirus. Zowel intern, als extern. Deze maatregelen houden we in ieder geval deze maand aan. We blijven de richtlijnen van het RIVM hierin volgen. Ook de komende week zullen wij daarom als team intern zo veel mogelijk virtueel samenwerken en extern virtueel onze trainingen geven. Trainingen die echt alleen offline kunnen zullen worden uitgesteld.

Heb jij een vraag over virtueel samenwerken, we delen graag onze ervaring en helpen je met plezier waar nodig. Uiteraard doen we dit via een online video gesprek.

Het zou kunnen dat we vandaag te horen krijgen dat de scholen dichtgaan. Ik besef dan ook dat deze column al verouderd is op het moment van publiceren. Als we in plaats van naar de korte termijn kijken naar de langere termijn, dan kijk ik nu al met interesse uit naar de positieve veranderingen die deze periode op de langere termijn ook zal gaan brengen. Ik voel de verandering in energie namelijk al. Voor nu zeg ik graag tegen elke veranderaar: wees een leider en een rolmodel. Laat je niet meeslepen in angstige situaties. Blijf positief en moedig ons allemaal aan om hetzelfde te doen. Zorg goed voor je eigen immuunsysteem en dat van je naasten. En neem deze tijd om naar binnen te keren: diep van binnen vind je je talent, je passies en je doel.